Har man en direktkopplad Windows-dator ligger hastighetsgarantin på 80% ner och 70% upp. Surfar man trådlöst så är det normalt sett ca 85% av den faktiska hastigheten man får ut med en direktkopplad Windows-dator.

När det kommer till hastighet så är det väldigt mycket som påverkar, som t.ex. bakgrundsprogram som körs (t.ex. Skype) eller olika antivirusprogram. Som tumregel kan man säga att ett OK värde brukar vara att varje steg i kedjan får ut ca 80-85% av den rent faktiska hastigheten som levereras. T.ex. om man har en tjänst som är 100 Mbit/s kanske man borde ha ca 85 Mbit/s med en direktkopplad Windows-dator.

Om man har en router emellan så blir det 100 x 0,85 x 0,85 = 72,25 Mbit/s. Allting där beroende på hur trafiken hanteras av den inkopplade utrustningen och hur optimerad den är för att hantera TCP/IP-stacken i sig. När man sedan kör Bredbandskollen så kan resultaten vara ännu "sämre": då får man även blanda in hur webbläsaren är optimerad för just denna mätning.

Upplever du hastighetsproblem? Kika på nedan!